Aasman Bhardwaj abartısız bir özgüvenle dolu. Her şey onun Vishal Bhardwaj ve Rekha Bhardwaj’ın oğlu olmasından kaynaklanmıyor. Kendine güveni, net düşünebilmesinden ve ne tür filmler yapmak istediğini bilmesinden geliyor. Bugün ilk filmi Kuttey vizyona girecek ve her zaman babasının sinemasının en iyileriyle karşılaştırılacak. Ancak genç Aasman, geri bildirim ve karşılaştırmalar almak için can atıyor. Samimi bir sohbette, ilk filminin sürecini ve yolculuğunu anlatıyor.
Kuttey isminin hikayesi nedir?
Quentin Tarantino’nun Rezervuar Köpekleri bu karakterler için referans noktalarımdan biriydi, film ya da hikaye değil. Onlar çok farklı. Ama karakterler için gerçekten büyük bir referans noktasıydı. Bu çok karakter odaklı bir olay örgüsüdür.
Rezervuar Köpekleri’ni izlediğimde, filmin adının neden Rezervuar Köpekleri olduğunu merak etmiştim. Araştırmaya gittim ve bana söylenene göre rezervuarlar – akan dereler ve oraya gelen köpekler, dere çok uzun olmasına rağmen her zaman birbirleriyle kavga ediyormuş. Bu, başlığın hayvanlarla ilgili olması gerektiği fikrini doğurdu. Çünkü biz insanlar hakkında bu kadar açık sözlü olmak istemedim çünkü kolayca inciniriz. Biz hayvanlardan bahsederken kimse rahatsız olmuyor. Belki daha sonra bunun bizimle de ilgisi olduğunu anlarlar. Faiz Ahmed Faiz’in ‘Galiyon ke aawara bekar kuttey’ nazmı filmde var ve o nazmı sıradan adama kendisi yazıyor. O nazmı okuyunca bu filmin adının Kuttey olmasına karar verdim.
Mücadelede alternatif başlıklar var mıydı?
Filmde Aawara Dogs adlı bir şarkı var, bu yüzden onu da filmin adı olarak tutmayı düşündük. Ama sonra yarı Hintçe, yarı İngilizdi. Sonra bir başlık olarak Köpekleri de düşündük. Phir socha, Köpeklerin adı rakhna hai toh Kuttey kyun nahin mi? Kuttey ayrıca Kaminey’e (2009) geri döner. Film, Kaminey’nin yakın kuzenidir.
Kuttey’deki her karakterin gri tonları vardır. Nedenmiş?
Evet, çünkü gerçekte kimse mükemmel, beyaz veya siyah değildir. Herkesin gri tonları vardır. Ve babam da bu tür karakterleri araştırıyor. Beyaz ya da siyah karakterler o kadar monotonlaşıyor ki ben yönetmekten zevk almıyorum ve siz de onları izlemekten zevk almayacaksınız. Griyi keşfetmek eğlencelidir.
Fragmanı ve filmi izleyenler filmde Vishal Bhardwaj’ın etkisine dikkat çekmişler. Buna nasıl tepki veriyorsun?
Onun etkisinde kalacağım çünkü en çok onun sinemasından etkilendim. Diğer birçok yönetmeni ve sinemalarını da seviyorum. Ama en etkili olan o. Çünkü çalışmalarını ilk elden gördüğüm tek yönetmen o. Diğer film yapımcılarından sadece röportajları aracılığıyla öğrendim ve anladım. Anurag Kashyap’ın çalışmalarını yakından tanıma fırsatım oldu. Ama en etkili olan baba olacaktır. Onun etkisini elimden alamam ve almak da istemiyorum çünkü benim filmim babamın sinemasıyla karşılaştırıldığında bu benim için bir iltifat.
Vishal Bhardwaj, Kuttey’in setlerinde olmadığını söyledi.
Evet. Mahurat vurulmadan bir saat önce geldi ve gitti. Çünkü o da Khufiya’yı vuruyordu. Bazen çekimden döndüğümde evde olur ve işlerin nasıl gittiğini sorardı. Kuttey genellikle geceleri vurulurdu. Bu yüzden sabah tekrar eve gelirdim. O sırada tenis oynamaktan dönerdi. Akşama, gece boyunca yaptığım şeylerin resimlerini alacaktı. Görüntüleri izledikten sonra bana geri bildirimde bulunacaktı. İlk 7-8 gün her gün onu doğru yapıp yapmadığımı sormak için arardım. Bana ‘Tu sahi kar raha hai’ derdi. Gergi matı. Kuch galat hua toh main tujhe bata dunga.’
Babanın en sevdiği aktörlerin çoğu filmde, Irrfan dışında. Onu özledin mi?
Evet. Derinden üzüldüm. Sadece harika bir oyuncuyu değil, aynı zamanda harika bir insanı ve arkadaşı da kaybettik. Ama Tabu Bayan, Koko Bayan (Konkona Sen Sharma) ve Naseer Bhai, babamın filmlerini izlerken birlikte çalışabileceğim her zaman listemdeydi. İlk filmimde onlardan biriyle bile çalışma şansı bulacağımı hiç düşünmemiştim. Ama hepsiyle çalışmak zorundayım.
Onlardan hiç çekindiğini hissettin mi?
Hayır. Güven vericiydiler. Bana yeni bir yönetmen gibi davranmadılar. Bana yönetmen olma yetkisi verdiler. Hiç ‘performans göstermelerini nasıl söylerim?’ diye düşünmedim. Ben hiç korkmadım. Açık ve iletişimsel bir işbirliğiydi.
Filmi Arjun Kapoor’u düşünerek yazdınız. Bana bundan bahset.
New York’ta hikayeyi yazarken babam bana bu rolü kimin oynaması gerektiğini düşündüğünü sorduğunu hatırlıyorum. Ona “Nedenini bilmiyorum ama aklıma Arjun geliyor” dedim. O da aynı şeyi söyledi, “Neden bilmiyorum ama bu rol için Arjun’u da düşünüyorum.” Neden bilmiyorum ama Arjun’un bu role çok iyi uyacağını hissettim.
Yazmaya başladığımda Sandeep Aur Pinky Farrar çıkmamıştı. Sadece Ishaqzaade’deki performansını biliyordum. Belki de aklımdaydı. Tecrit sırasında Sandeep Aur Pinky Farrar’ı izlerken, Arjun’un bu karaktere mükemmel bir şekilde uyacağını biliyordum.
Farklı türde filmler yapmayı keşfetmek mi istiyorsunuz yoksa sadece bu türe mi bağlı kalacaksınız?
Sevdiğimi yapmak istiyorum. Babamla sevdiğimiz ya da sevmediğimiz filmler konusunda anlaşmazlıklarımız oldu. İkimizin de fikri var. Farklı şeyler yapmak istiyorum. Zaten tüm türleri araştırdı. Farklı şeyler keşfetmeye açgözlüyüm. Ayrıca drama ve bir aşk hikayesi keşfetmek istiyorum.
Bundan sonra ne yapacaksın?
Tek bildiğim, Kuttey’e tamamen zıt bir şey yapmak istediğim. Bakalım.
Mehfil-e-Khaas’ta Vishal, Tabu’nun canlandırdığı karakterin bir erkek polis olarak yazıldığını ortaya çıkardı. Ancak Luv Ranjan, bir kadın olması gerektiğini öne sürdü. Bu nasıl oldu?
Evet, karakter neredeyse aynıydı. Ama erkek bir ACP idi. Luv bhaiya filmle ilişkilendirildiğinde ve ona filmi Ekim-Kasım 2020’de anlattığımda. “Kesinlikle bunu yapıyorum. Şimdi Mussoorie’ye gidip ailenle kutlayalım.
Babam ve annem her gün akşamları yürüyüşe çıkarlar. Bu şekilde tembelim, o yüzden gitmiyorum. Ve Luv bhaiya’nın da benim gibi olduğunu bilmeliyim. Luv bhaiya’nın karısı Alisha, “Kesinlikle yürüyüşe çıkacağım” dedi. Luv bhaiya, “Hepiniz gidin. Aasmaan’la konuşmam gereken bir şey var. Döndüğünde çay ve pakora hazırlayacağız.
Yani oyuncu seçimi hakkında konuşurken sadece Arjun onaylandı. Naseer Bhai ve Koko madam aklımızdaydı. Erkek ACP Paramjit Singh olarak kimi seçeceğimizi düşündük. Sonra bana baktı ve “Bu çok radikal bir fikir, hayır diyebilirsiniz ama neden ACP’yi dişi yapmıyoruz? Ve bunun için Tabu hanımı alacağız. “Luv bhaiya kya idea diya hai” dedim. Tabu madam ile çalışma hayalim gerçek olacak. Bunu yapalım. Babam gelsin hemen konuşuruz. Tabu Hanım’a göndermek için bir iki gün içinde yazacağız.
Bu fikri babamla paylaştığımızda, ‘Yaar yeh humne kyun nahin socha? Hadi bunu yapalım.” İşte Luv bhaiya Paramjit Singh’in fikri Poonam Sandhu’ya böyle dönüştü.
Tabu nasıl tepki verdi?
Okuduğunda, ‘Mera role aur bhi badhao’ dedi. Issey zyada karwao.” “Ne istersen yaparız” dedim.
Arjun setlerde nasıldı? Gözdağı mı verildi?
Çekimler sırasındaki ilk 3-4 günü aksiyon sahneleriydi. Daha önce harekete geçti, bu yüzden kendinden emindi. Ama bir atıştan sonra bana geldi ve ‘Yaar yeh toh ho gaya’ dedi. Ana unn oturum açma ke saath kaise karne wala hoon?” Ona dedim ki: “Atölye çalışmaları yaptık. Karakterini biliyorsun. Yani sadece senaryoyu takip edin, baki apne aap ho jaayega. Üzülmeyin.”
Sanırım Tabu ile olan aksiyon sekansından sonraki ilk sahnesi Ms. Ve çok iyi yaptı. Ona iyi olduğunu söyledim. İlk birkaç gün gergindi ve bana doğru yapıp yapmadığını sordu. Ona kaydı onaylarsam, senden yapmanı istediğim şeyi yapmışsın dedim.
Bu alışkanlığı babamdan miras aldım. Bir kaydı onayladıktan sonra asla aferin falan demiyor. Bu yüzden gergin bir şekilde onunla çalışan ve iyi bir iş çıkarıp çıkarmadıklarını soran aktörler gördüm. Babam onlara, “Jab tak main kuchh nahin keh raha tab tak kush raho. Bir şey olursa sana söylerim.”
Film, CBFC ‘A’ sertifikası verdiğinde mi kesildi?
Hayır. Hiçbir şey kesilmedi. Gereksiz göründükleri yerlerde birkaç kez boğuk küfürler duyduk.
Kuttey’nin gişe performansı sizin için ne kadar önemli olacak?
Babam bana her zaman iyi bir film yapmaya odaklanmamı söylerdi, başka bir şeye değil. Sayılar sizin elinizde değil, bu yüzden aklımıza bile gelmiyor. “Beni gördün. Cuma günleri benim için her zaman acımasız olmuştur, o yüzden buna da hazırlıklı ol” dedi.
Peki Rekha Bhardwaj ne dedi?
Annem bana her şeyi aşkla yapmamı söyledi. Ve sürecin tadını çıkarmayı asla bırakmayın. Çünkü bütün mesele bu.
Müzik, filmin ayrılmaz bir parçasıdır. Kuttey’nin müziğinin müziklerine ne oldu?
İlk taslağın kendisinden müzikal olarak anladığım şeyler vardı. Arka planda çalacak şarkı türlerinin bir kural kaydını tuttum. Yani arka plan puanı en başından beri oradaydı. Müzik, filmin ayrılmaz bir parçasıdır. Bazı enstrümanlar çalardım. Tekrar piyano çalacağım.