Covid, Rajasthan’da öğrenme sonuçlarını felce uğrattı | Jaipur Haberleri

MuzMo

New member


JAIPUR: 2021-2022’de devlet okullarındaki öğrenim çıktıları, son 10 yılın en düşük rakamına ulaştı ve en büyük katkıyı sağlayan, Covid kilitlenmesi nedeniyle sınıf çalışmalarının kesintiye uğraması oldu.
Yıllık Eğitim Durumu Raporu’na (ASER) 2022 göre, 2018’de öğrencilerin %8,1’i ve 2016’da öğrencilerin %11’i iken, 3. sınıf öğrencilerinin yalnızca %4,9’u basit çıkarma işlemlerini çözebilir. Benzer şekilde 5. sınıf öğrencilerinin %6,3’ü 2018’de %14,1 ve 2016’da %15,6 oranında olan bölünmeyi çözmeyi başardı. Eyaletin ilerleme raporu, Covid’e göre öğrenme çıktılarının eşleşmesinin 2-3 yıl daha süreceğini söyleyen uzmanları şok etti.
2. sınıf öğrencilerinin %7,7’sinin 2. sınıf ders kitabını okuyabilmesiyle okuma seviyeleri de önemli ölçüde düştü. Bu, kırsal alanlardaki öğrencilerin yaklaşık %82’sinin içinde bulundukları seviyenin öğrenme çıktılarını yakalayamadığı anlamına gelmektedir. 8. sınıftaki öğrenciler bile zayıf okuma sonuçları gösterdi. Rapora göre öğrencilerin %67,1’i 2. sınıf ders kitaplarını okuyabilirken, geri kalan %33’ü 10. sınıfı bitirmemiş veya liseden önce okulu bırakmış öğrencilerden oluşuyor.
Tonk’ta devlete ait bir ortaokulun müdürü olan Girdhar Singh, sokağa çıkma yasağının bir sonucu olarak, özel okullardan devlet okullarına binlerce öğrencinin nakledildiğini ve bunun da göçmen çocuklara eklendiğini söyledi. Singh, “Devlet okulları eğitim sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yaptı. Fazladan öğrenci akışı ve okulların kapanması öğrenme çıktılarını etkiledi. Köprü kurslarının ve telafi derslerinin etkisi gelecek yıl görülecek” dedi.
Pratham NGO’nun Rajasthan şubesinin mütevelli heyeti başkanı KB Kothari şunları söyledi: “NE’de belirtilen temel okuryazarlık ve aritmetik hedeflerine ulaşmaya acilen odaklanmamız gerekiyor. Aynı zamanda, büyük bir iyileşmeye veya ‘yetiştirme’ setine ihtiyacımız var. 4. ve 5. sınıftaki çocuklar için okuma ve matematik becerilerini geliştirmeye yönelik bir program”.