Dengeli yemekler, sınav stresini yenmek için daha az ekran süresi | Jaipur Haberleri

MuzMo

New member
JAIPUR: 10. ve 12. sınıflar için CBSE komite sınavlarının başlaması ve önümüzdeki günlerde büyük sınavlara hazırlanan öğrencilerin stres seviyelerinin yüksek olması muhtemel. Ebeveynler, koğuşlarını motive etmeye çalışırken, beslenme uzmanları ve öğretmenler stresi yönetmek ve son dakika hazırlıklarını geliştirmek için ipuçları sağladı.
Beslenme uzmanları, velilere öğrencilerin sağlıklı bir diyet sürdürmelerini ve gün boyunca küçük ve sık öğünler yemelerini sağlamalarını tavsiye etti. “Sınavlar sırasında öğrencilerin genellikle iki büyük tepkisi olur: yemek yemeyi unuturlar ya da çok yer. Her iki durumda da, diyetin dengelenmesinde ve öğrencilerin özellikle şekerli olarak aşırı yememelerini sağlamada ebeveynlerin oynayacağı önemli bir rol vardır. Öğrenciler ayrıca enerji içeceği alımını da kontrol etmelidir.

Yakalama (35)


Ebeveynler, öğrencilerin karbonhidrat alımının gün boyunca eşit olarak dağılmasını sağlamalıdır” diyor şehirden beslenme uzmanı Medhavi Gautam. Sınavlardan hemen önceki stresli günlerde, ebeveynlerin çocukların bağırsak sağlığına sahip olmalarına yardımcı olmak için bazı kuruyemişlerin yanı sıra antioksidanlar ve lif açısından zengin yiyecekler almalarını sağlamalarının da önemli olduğunu söyledi.
“İyi bağırsak sağlığı, vücudun diğer bölümlerinin de düzgün çalışmasına olanak tanır ve genel süreç, çocukları hazırlık ve hazırlık sırasında sakin tutar. sınav zamanı.
Ayrıca yeterli uyku da önemlidir. Öğrenciler sınavın uygulandığı günün bu saatlerinde test kağıtlarını uygulamaya çalışmalıdır,” diye ekledi Gautam. Öğrenciler ayrıca, küçük miktarlarda da olsa günlük olarak pratik yapmaya çalışmalıdır; bu, ders çalışırken konsantrasyonlarını artırmaya yardımcı olacaktır.
Öğretmenler, öğrencilerin odaklanmalarını sağlamak ve ders çalışmakla zaman kaybetmemek için sınavlar sırasında ekran başında geçirdikleri süreyi azaltmaları gerektiğini önerdi. Ebeveynler, çocukların ekran sürelerini izlemelerine yardımcı olabilir dediler.
Matematik sınıfı 10

Yakalama (27)


Maharaja Sawai Man Singh Vidyalaya’da 10-12. sınıflar için matematik öğretmeni olan Anju Mukesh, öğrencilerin kağıdın beş bölüme ayrıldığı matematik (standart) veya matematik (temel) sınavına gireceklerini söyledi.
“Bu yıl yeni bir model var. Toplam soru sayısı 38’e çıktığı için öğrenciler bunu dikkate almalı ve buna göre uygulama yapmalıdır. Sınavın süresi olduğu için daha az soru vardı. ÇSS’ye Dayalı A Bölümünde öğrenciler çok dikkatli olmalı. Bir örnek olay sorusu olan E bölümü için sorular kolay olacak ve öğrenciler ifadelerde cevapları kendileri bulabilecek. Ancak dikkatli okumalı ve çok net kavramlara sahip olmalılar” dedi.
Bu yıl büyük bir değişikliğin matematikte daha önce olmayan beş soruluk sorular olduğunu söyledi. Bu nedenle öğrenciler, soruları tam olarak çözemezlerse adım çalışması için bile not almalarına yardımcı olacak tüm soruları denemek zorundadır.
“Öğrenciler için en zor konulardan biri trigonometrik özdeşlikler, üç dört puan veriyor. Öğrenciler emin değillerse sadece özdeşlikler yerine trigonometrinin diğer bölümlerine de odaklansınlar. Böylece öğrenciler araştırma merkezinde sinirlenmekten kurtulabilirler. ,” dedi Mukesh. Öğrencilere NCERT kitabındaki tüm problem sorularını çözmelerini ve sadece örnek problemleri okumamalarını tavsiye etti.
İngilizce sınıfı 10

Yakalama (29)


İngilizce uzmanları, her bölümden soru sorulabileceği için öğrencilerin ders kitaplarını dikkatlice okumaları gerektiğini söyledi. “İngilizce’de daha ağır olan belirli bir bölüm yoktur, bu nedenle sorular her yerde sorulabileceğinden öğrenciler tüm bölümleri baştan sona okumalıdır.
Öğrencilerin sadece hikayenin özetini değil, karakterlerin, yazarların, şairlerin isimlerini hatırlamaları gerekir. Cambridge Court Lisesi PGT English’ten Sunita Bohra, “Bu ayrıntılar, öğrencilerin kolayca puan alabileceği doğrudan sorularda sorulabilir” dedi.
Öğrencilerin anlama pasajlarını iki kez okumaları gerektiğini, satır aralarını okumaya çalıştıklarını, çünkü çocuğun yeteneğini test etmek için sorular sorulabileceğini, analiz ve eleştirel düşünme becerilerinin test edildiği tek kelimelik veya tek cümlelik sorular olduğunu söyledi.
“Günümüzde öğrencilerin pasajları tekrar okumasını gerektiren yetkinlik bazlı sorular var.Doğrudan cevapları olan sorular veya biraz eleştirel düşünmeyi gerektiren örtüşen seçeneklere sahip sorular olabilir.
Öğrencilere, sınavın başında dikkatleri çabuk dağılıyorsa, önce yazma kısmını, ardından öğrencinin daha iyi bir konsantrasyona sahip olduğu ve en küçük detayları da görebildiği bir zamanda okuma kısmını denemelerini öneririm. Böylece aptalca hatalar yapmadan bu bölümde rahatlıkla gol atabilirler” dedi.
Bilim – 10. Sınıf

Yakalama (31)


Fen bilgisi öğretmenleri, CBSE Kurul Sınavı 2023 Değerlendirme Programı kapsamında, yıllık sınavlarda daha fazla sayıda yetkinliğe dayalı soru veya kavramların gerçek hayatta veya alışılmadık durumlarda uygulanmasını değerlendiren sorular yer alacağını söyledi.
Rukmani Birla Modern Lisesi’nden 10. sınıf fizik öğretmeni Pooja Agrawal, öğrencilerin programa göre iyi bir program yapmaları gerektiğini söyledi.
“Uygulanabilir cevaplar ve şematik bir açıklama, yüksek puan almaya yardımcı olacaktır. Öğrenciler önceki yıllardan CBSE kağıtlarını ve kurul tarafından yayınlanan örnek kağıtları çözmelidir. Bu, kağıt düzenini, not sistemini ve soru türlerini anlamalarına yardımcı olacaktır. Agrawal, NCERT kitabı, ister çözülmüş ister çözülmemiş sorular olsun önemlidir ve öğrenciler, NCERT’in her bölümünde sağlanan etkinlikleri göz ardı etmemelidir, çünkü bazen aktiviteye dayalı sorular sorulur, “dedi Agrawal.
Sayısal problemlerde öğrenciler doğru formülü yazmalıdır. Öğrencilerin diyagrama dayalı sorularda doğru işaretlemeyi unuttukları için puan kaybettiklerini söyledi.
“Işın yönünü optik ışın çizelgelerinde, mevcut yönü devre şemalarında gösterin; öğrenciler sayısal verileri çözerken formülü bile yazabilirler. Öğrenciler formül için birkaç noktanın atandığını ve bunun işaretleyicinin puanlanmasıyla sonuçlanacağını unutmamalıdır. sayısal olan için,” diye ekledi.
Biyolojide, düzenli incelemelerle ezberlenebilen karmaşık terminolojiler vardır. Agrawal, “Bu terimlere aşina olmak için bu terimleri yazmak ve anlamak her zaman iyidir. Kimyada öğrenciler, Lewis yapılarını çizerek moleküllerin oluşumunu, karbon bileşiklerinde kovalent bağları uygulamalıdır,” dedi Agrawal.
Sosyal Bilimler – 10. Sınıf

Yakalama (32)


Teoriye dayalı bir konu olan sosyal bilimler için öğretmenler, öğrencilerin cevapların uzun değil, kısa açıklamalarla birlikte örneklerle ve doğru konu terminolojileriyle maddeler halinde yazılabileceğini hatırlamaları gerektiğini, çünkü bazen öğrencilerin deneyemediklerini belirtmişlerdir. tam kağıt.
Rukmani Birla Modern Lisesi Sosyal Bilgiler Öğretmeni TGT Tripti Pareek, “Öğrenciler, cevap kağıdının sınav yapan kişiye uygun olması gerektiğini unutmamalı, bu da çocukların anahtar cümlelerin ve terimlerin altını çizmeleri, paragraflar yerine noktalar halinde yazmaları gerektiği anlamına gelir. Bu, sınav görevlisini makaleyi cömertçe derecelendirmeye zorlar. Coğrafya ve ekonomi için sorular genel gibi görünür, ancak belirli terminolojiler ve iyi tanımlar isterler.”
Tarih için öğretmenler, cevapların tarihsel bir örnek veya referansla desteklenmesi gerektiğini söylediler. Siyaset bilimi için güncel olaylara atıfta bulunmak öğrencilere yardımcı olabilir.
“Sosyal bilimlerdeki bir diğer çok kolay puanlama noktası, ister tarih ister coğrafya için olsun, haritaları doğru bir şekilde işaretlemektir. Bu nedenle, öğrenciler teoriye ek olarak, okuma kartlarını okurken sadece okuma kartlarını değil, haritaları tam konumlarıyla işaretleme alıştırması yapmalıdır.” Ancak dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da soruların kartlarda belirtilen referanslardan veya kitaptaki kartın altında yazılı metinlerden sorulabilmesidir, bu nedenle baştan sona okumak çok önemlidir” dedi Pareek.
Hintçe – 10. Sınıf

Yakalama (33)


Hintli öğretmenler, öğrencilerin şiirle ilgili konulara hem yönü hem de sanatı, yani dil, ayetler, rasa gibi konulara özel dikkat göstermeleri gerektiğini söylediler.
“Öğrenciler ders kitabının her bölümünü dikkatle okumalı ve kitaptaki önemli noktaların altını çizmeli ki sınavdan önce bu noktaları tekrar gözden geçirebilsin. Öğrenciler sınavı yazarken paragrafa sadece şiirsel satırlarla başlayıp bitirmeye çalışmalıdır. bitir. Rukmani Birla Modern Lisesi’nde 10. sınıf Hintçe öğretmeni Rosy Gupta, “Bu not verme sistemine yardımcı oluyor” diyor.
Yazma bölümünde öğrencilerin mesaj yazma ile mektup yazma arasındaki farkı anlamaları ve kelime sınırına dikkat etmeleri gerekmektedir.
“Öğrenciler önce basit sorulara cevap yazmalı ve çok emin olmadıkları sorular üzerinde düşünerek vakit kaybetmemeliler. önemli noktaların altını çizin,” diye ekledi Gupta. Öğrencilerin tüm soruların alt sorularının cevaplarını da yazdıklarını not etmeleri gerektiğini söyleyerek devam etti.