RAJKOT: Sulu kesarın gelmesini dört gözle bekleyen mango severler bu yaz bu ünlü çeşidin tadını doyasıya çıkaramayacak. Gündüz ve gece sıcaklıklarındaki şiddetli değişiklikler ve olağandışı yağışlar – bu hafta daha fazla yağışlı hava bekleniyor – Junagadh ve meyve bahçelerindeki meyve tutum sürecini ciddi şekilde etkiledi. amrelikesarın yetiştirildiği iki ana ilçe.
Mango yetiştiricileri, benzer bir durumun hüküm sürdüğü ve tüketicilerin meyve mağazalarından hayal kırıklığıyla döndüğü 2022 yılına kıyasla üretimin %25-30 daha az olabileceğini söylüyor. 2021 yılı gibi üretim darbe aldı Siklon Tauktae çok sayıda meyve bahçesini düzleştirmişti. Üstelik bu yıl insanlar kaliteli kesar almak için Mayıs ortasını beklemek zorunda kalacak.
Gafor KureyşiGir-Somnath ilçesine bağlı Talala’da 200 mango çeşidi yetiştiren yenilikçi bir yetiştirici, “Bu sezon hava kesar için hiç uygun olmadı. Ocak ayında gerçekleşti. Kötü havanın neden olduğu hastalık nedeniyle bazı mahsuller telef oldu.” .”
Genelde mango ağaçlarında çiçeklenme Aralık ayında başlar. Bu kış gündüz sıcaklık 25-30 derece iken gece 10-12 derece oldu. Uzmanlara göre gece-gündüz sıcaklık dalgalanması 10 dereceyi geçmemeli.
Ancak Aralık sonunda kış başladı ve ardından çiçeklere zarar veren soğuk dalgalar geldi. Şubat ayında da benzer hava koşulları hakimdi.
Son zamanlarda, Amreli ve Junagadh’ın birkaç bölgesi, doğal süreci yalnızca şiddetlendiren olağandışı yağmur ve doludan etkilendi. Kaynaklar, Mayıs ayının başından itibaren piyasaya çıkabilecek kesar kutularının, çiftçilerin erken olgunlaşma için hormon kullandıkları kutular olduğunu söyledi.
meyve bilimi bölümü başkanı DK Varu, Junagadh Tarım Üniversitesi (JAU)’nun bahçecilik okulu şu açıklamayı yaptı: “Hasarın büyüklüğünü tahmin etmek için henüz erken, ancak soğuk dalgalar ve olağandışı yağmur kesinlikle birkaç bölgede mahsulü etkiledi. Kasım-Aralık aylarında çiçek açan ağaçlar, ancak Şubat ayında açanlar yüksek sıcaklıklardan zarar görür.
Varu, haziran ayına kadar kesarın toplanabileceği bazı meyve bahçeleri olduğunu, ancak musonun başlamasının diğerlerine zarar vereceğini söyledi.” Gir-Gadhada’da bir mango yetiştiricisi olan Manuskh Bhuva, “Mango ekimi iki bölüme ayrılıyor. Kıyı bölgelerine yakın mahsul hastalıktan etkilenirken, ormanlık alanlardaki mahsul etkilenmedi.”
Kesar mangosu Junagadh, Gir-Somnath, Amreli ve Bhavnagar ilçelerinde yaklaşık 25.000 hektarlık bir alanda yetiştirilmektedir ve ortalama mevsimlik üretim 2,50 lak tondur. Ancak son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle üretim gerilemiştir.