Jaipur: Rajasthan Eyaleti Kirlilik Kontrol Kurulu (RSPCB) tarafından yürütülen tüm hava, su, atık su ve gürültü testi laboratuvarları, etkili çevresel izleme ve gözetim amaçları için tek tip uygulamaları izleyecektir. RSPCB Test ve Kalibrasyon Laboratuvarları Ulusal Akreditasyon Kurulu kapsamında tüm laboratuvarlarının akredite edilmesi için bir yol haritası oluşturmuştur (NABL), Hindistan Kalite Konseyi’nin kurucu kurulu.
RSPCB’nin şu anda Jaipur’da bir merkezi laboratuvarı ve çevre örneklerini izlemek için eyalet genelinde 13 bölgesel laboratuvarı vardır. Bunlardan yalnızca Bhiwadi’deki merkezi laboratuvar ve bölgesel laboratuvar NABL akreditasyonuna sahiptir.
İlk aşamada RSPCB, Alwar, Jodhpur, Udaipur, Bhilwara ve Kota’daki B Sınıfı bölgesel laboratuvarlarının 31 Aralık’a kadar en az 30 hava, atık su ve gürültü parametresi için akredite edilmesini hedefliyor. Sikar, Kishangarh, Pali, Balotara, Chittorgarh, Bharatpur ve Bikaner’deki C Sınıfı Bölgesel Laboratuvarlar, 31 Mayıs 2024 tarihine kadar en az 30 hava, atık su ve gürültü parametresi için değerlendirmeye alınmıştır.
Üçüncü aşamada, RSPCB merkezi laboratuvarın kapsamını şu anda sertifikalı 46 parametreden en az 150’ye ve Bhiwadi’deki bölgesel laboratuvarın sertifikalı 11 parametreden en az 100’e çıkarmayı hedefliyor. 2024’te sertifikanın yenilenme zamanı.
“Tüm eyalet konseyi laboratuvarlarının akreditasyonu, etkili çevresel izleme ve gözetim için tek tip laboratuvar uygulamalarını ve karar kurallarını tanımlayacaktır. Devlet kurulu, NABL’ye başvuruların yapılması ve müteakip akreditasyon süreçleri ile ilgili zaman çizelgelerinin karşılandığından emin olmak için genel merkez düzeyinde her laboratuvarın ilerlemesini yakından incelemeyi ve izlemeyi planlıyor, “dedi RSPCB başkanı Naveen Mahajan.
Bu amaca ulaşmak ve RSPCB görevlilerinin uluslararası ISO 17025:2017 standardının gerekliliklerine göre kapasitelerini geliştirmek için RSPCB, 20-23 Şubat tarihleri arasında genel merkezde görevlileri için bir eğitim programı düzenledi.