JAIPUR: Kongre Rajasthan biriminde devletin liderliği ile “disiplinsiz” olarak ikiye katlandı Sukhjinder Singh Randhawa Cumartesi günü PHE bakanı Mahesh Joshi’nin, bir liderlik mücadelesindeki rolü nedeniyle meclisteki partinin baş kamçısı olarak istifa etmesi gerektiğini öne sürdü. CM Ashok Gehlot Eylül ayında parti başkanlığına aday olmaya karar verdi.
Jaipur’da Randhawa, “Eylem aynı zamanda istifa sebebidir. Ayrıca iki gönderi var. Bu konuda daha fazla işlem yapılacak” dedi.
CM Gehlot Cuma günü Joshi’nin “tek adam, tek görev” politikasına bağlı kalmak için yüksek komutanın emriyle yapıldığını söylediği istifasını kabul etti. Randhawa da bunu kabul etti.
CM’nin sırdaşı Joshi’nin istifası, siyasi çevrelerde, Kongre Başkanı seçilmesi durumunda Gehlot’un halefini seçmek için geçen yıl 25 Eylül’de iptal edilen bir CLP toplantısı nedeniyle yüksek komutanlık tarafından cezalandırıldığına dair bir söylentiye yol açmıştı. Ancak Gehlot yarıştan çekildi.
“Bu olay atanmadan önceki durum. Böyle bir durumda üst komutanın bana verdiği tüm talimatları yerine getireceğim. Bu konuda herhangi bir rapor göndermeyeceğim ama yüksek komutanlık benden işlem yapmamı isterse gereğini yapacağım. Hemen etkili oldu. Yüksek komuta benden istediğini yaptım,” dedi Randhawa.
Joshi, partinin o gün paralel bir CLP toplantısı düzenlediği için “ciddi disiplinsizlik” yaptığı ve 81 MLA’nın başkana istifalarını gönderdiği iddiasıyla ihbarda bulunduğu üç kongre yetkilisinden biri. MLA’lar daha sonra istifa etti.
Bir zamanlar Gehlot’a isyan etmiş olan eski CM Yardımcısı Sachin Pilot’un, MLA’lara istifa etmeleri için baskı yapanlara karşı yüksek komutanın eylemsizliğinden rahatsız olduğu söyleniyor.
Joshi, Randhawa’nın yorumlarına hemen yanıt verdi ve yüksek komutanın Pilot Kampa karşı da harekete geçmesi gerektiğini söyledi. “Randhawa bunu eylemin bir parçası olarak değerlendirdi. Tedbir alınmasına sevindim. Dileğim yerine getirildi. İşçilerin herkese eşit davranıldığını bilmesi için partiyi ve hükümeti zayıflatmaya çalışanlara karşı önlem alınmasını bekliyorum.” dedi.
Joshi, meclis bütçe oturumu için toplanmadan önce istifa ettiğini söylemiş, ancak CM Cuma günü kabul etmişti.
Kaynaklar, Kongre’nin iki kamp arasında bir denge kurmaya çalıştığını söyledi. “Rakip kampı mutlu etmek için Joshi’den bir görevden istifa etmesi istendi ve hakkında işlem başlatıldığı belirtildi. Şov alan Bakan Shanti Dhariwal ve RTDC Başkanı Dharmendra Rathod hakkında şu ana kadar herhangi bir işlem yapılmadı. -neden bildirimleri de” dedi bir kaynak.