Yazmaya başladığımda yayınlamayı hiç düşünmedim: Nobel ödüllü Abdulrazak Gurnah | Jaipur Haberleri

MuzMo

New member


JAIPUR: Devam eden Jaipur Edebiyat Festivali’nde yazmaya başlamasının hızlı bir portresini çiziyor, Nobel ödüllü Abdul Razak Gurnah 18 yaşında bir çocuk olarak karaya çıktığı Birleşik Krallık’taki ilk günlerine döndü.
Yazmaya nasıl başladığı hakkında, Gurna bırakın yayınlamayı ilk başta başkaları için olmadığını söyledi. ‘Ben ne yaptım’ düşüncesiyle Zanzibar’dan ayrılma kararına üzüldüğünü söyledi.
“Beni istemeyen bu ülkede 18 yaşında genç, gezmemiş, eğitimsiz ve fakir bir çocuktum. Kaybetme duygusunu, düşmanlığı, macerayı, tüm bunları anlama ihtiyacı, her şeyi halletmeye çalıştım. bana yazmaya başladı. Ama ben yazmıyordum, bu yazmıyordu, bir şeyleri halletmeye ve düşünmeye çalışıyordum, kimsenin görmesi için değil. Bazen yazmak böyle başlar” dedi yazar Jaipur Edebiyat Festivali’nde.
Sadece karalamalar yaptığını ve tüm kendine acıma ve ıstırabı dışa vururken aktiviteden zevk aldığını söyledi. Ama bir noktadan sonra sanki başkasının hikayesini anlatıyormuş gibi kurgulamaya başladığını söyledi.
“Kurgulamaya başladığınızda yenilik yaparsınız, gelişirsiniz, küçülürsünüz ya da her neyse. Ama bunların hiçbiri yazılmayacaktı. Ama yavaş yavaş hırs doğdu ve ben bu yazılarla bir şeyler yapmak istedim” dedi.
Bir yayıncı bulması uzun zaman aldı. İki roman yazmıştı ama hiçbiri yayımlanmadı. Bu onun havza romanını yazmasını engellemedi. cennet.
Tarihi romandan bahseden Gurnah, “Zangibar’dan ayrılmak çok travmatik bir karardı. Çünkü ayrılmanın tek yolu yasa dışıydı. Yani geri dönemeyeceğini biliyorsun çünkü kanunları çiğnedin çünkü gitmene izin verilmedi. 1984’te bir af çıktı ve geri dönmemize izin verildi. Ben de bu şansı kullandım” dedi Gurnah.
Cennet için tetikleyici babasıydı. “Oldukça yaşlıydı. Avrupa sömürgeciliği bizim bölgemizde hakimiyet kurduğunda onun bir çocuk olacağını düşünmüştüm. Bu ilgimi çekti. Onun için dünyayı, kültürünü ve toplumunun değiştiğini gören bir çocuk. Düşünce buydu.” Avrupa sömürgeciliğiyle bir karşılaşma anıydı. Etkileri ve sonuçları hakkında düşünmeye başladım. O zamana kadar hiçbiri yayımlanmamış iki roman yazmıştım. Ancak iyimserlik oradaydı.”
Aslında, Gurnah daha sonra bir şekilde Paradise’ın devamı olan Afterlifes’ı yazdı.