Yeşil hidrojen üretiminin maliyetlerini azaltan yeni membran teknolojisi | Rajkot Haberleri

KulOr

Global Mod
Global Mod

RAJKOT: Çığır açan bir buluş olduğu iddia edilen Bhavnagar merkezli Merkezi Tuz ve Deniz Kimyasalları Araştırma Enstitüsü (CSMCRI), geleceğin yeşil yakıtı olarak lanse edilen yeşil hidrojenin üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltması beklenen bir zar teknolojisi geliştirdi.
Enstitü bu membran için uluslararası bir patent aldı ve teknolojiyi Gujarat’taki bir şirkete devretti. Bilim adamları, elektroliz işleminin elektrik üretmek için hidrojen ve oksijeni sudan ayırdığını söyledi.
Şu anda yeşil hidrojen üretimi yapan şirketler, piyasada ‘Nafion’ markasıyla bulunan ve bir Japon şirketi tarafından pazarlanan ‘perflorlanmış sülfonik asit polimer membranı’ kullanıyor. Tüm firmalar bu membranı ithal etmektedir.
“Bu buluş, hidrojen enerjisi üretiminin maliyetini büyük ölçüde azaltacak. Kaba bir tahmine göre, geliştirdiğimiz membranın metrekaresi 3.000 Rs, ithal membranın maliyeti ise metrekare başına yaklaşık 50.000 Rs. Yaklaşık 50 ila 75 metrekare. Metrelerce membran bu süreçte kullanılıyor, bu nedenle bu, üretim maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf edilmesine yardımcı olacak” diye açıklıyor. Vinod K Shahi, CSMCRI’de baş bilim adamı. Shahi ve ekibi, bu doğal zarı ONGC Energy Center Trust’ın araştırma fonuyla geliştirdi.
2019 yılında ABD, Avrupa, Japonya, İngiltere, Fransa, Çin vb ülkelerde uluslararası patent başvurusunda bulundular.PCT) buluş sahibinin aynı anda birkaç ülkede patent koruması elde etmesine olanak sağlayan patent.
CSMCRI yetkilileri, bu teknolojiyi 2.05 Rs karşılığında GFCL Solar ve Green Hydrogen Products Ltd’ye transfer ettiklerini söyledi. Shahi, “Bu doğal zar, hidrojen üretimi, yakıt hücreleri ve enerji depolama pilleri için kullanışlıdır. Bu, ‘Hidrojen Misyonu’ hedeflerine ulaşmak için önemli bir adım olacaktır” diye ekledi.
Kaynaklara göre, Hindistan’daki mevcut yeşil hidrojen maliyeti kg başına 320 ila 350 Rs arasında ve bu membran teknolojisinin kullanılmasının fiyatı yarıya indirmesi bekleniyor. Sanayi Bakanı, Gujarat’ın önümüzdeki 10-12 yıl içinde yılda 8 milyon ton (MPTA) yeşil hidrojen üretim kapasitesi kurma hedefi belirlediğini söyledi. Balwantsinh Rajput Gandhinagar’daki son G20 başlangıç toplantısında.