RAJKOT: Kendi bölgesi gibi kızlar için desen dikmek yerine, hayatının tuvalini akademik mükemmelliğin zengin nakışlarıyla doldurmayı seçti. Ve böylece, Kutch’un Banni Paccham’ından Savita Marvada şu anda B Ed çalışmalarının son yılındayken, aynı zamanda sendika sınavlarının zorluklarını üstlenmeye hazırlanıyor.
Bölgesindeki kardeşliği, ilköğretimi tamamladıktan kısa bir süre sonra, yaşamın erken dönemlerinde geleneksel el sanatlarını öğretirken. Ancak farklı bir yol izlediği için, Savita’nın yolculuğu sadece zor değildi, lisesini bitirmek için üç yıl boyunca günde 100 mil yol kat etmek zordu.
Ancak Savita, eğitim arayışında yalnız değildi. Kutch Üniversitesi’ndeki derslere devam ederken her gün tüm engelleri aşmasına yardım eden yetenekli bir çobanı – büyükannesi – vardı.
Babası Harjivan da kendi bölgesinin ilk mezunu olan Savita için eğitim sadece bir hayal değildi. 2001’den sonra bir STK’ya katıldı. deprem ve Banni Paccham bölgesinin okulsuz ve altyapısı olmayan ücra köylerinde bir ağacın altında ders vermeye başladı.
Savita ayrıca ilköğrenimini tamamladığı Dinara köyünde öğrencileriyle birlikte okudu. “Kızımın eğitimine devam etmesini istiyordum ama köyümde erzak yoktu. Yine ortak bir ailede yaşıyorduk ve köyümüzde kızlar için yüksek eğitim tabuydu. Ama ilk olarak ayrımcılığa karşı bir haçlı seferi başlatan ve çalışmalarına devam edebilmek için kızımla her gün Bhuj’a seyahat etmeye başlayan, 2016 yılında vefat eden annemdi.”
Kendisi de okuma yazma bilmeyen Saraben’in teşvikiyle Savita, 2014 yılında Bhuj’da 8. sınıf çalışmalarına katılmaya başladı. Cesur Saraben ayrıca bir STK için gönüllü olarak Gujarati okumayı öğrendi.
“Bhuj’daki okula zamanında varmak için sabah 6’da Dinar’dan devlet otobüsüne binerek günde 100 mil yol kat ederdik. Döndüğümüzde, öğleden sonra 2 otobüsüne bindik ve bu süreçte öğle yemeğini atladık, ”dedi Savita, TOI’ye yaşadığı zorluğu anlattı.
Savita, el işlerini bitirene kadar ‘ba’sının okulunun dışında bekleyeceğini söyledi ve bu, yağmur ya da güneş, üç yıl boyunca süratlide günlük bir rutindi. Sonunda 10. sınıfını tamamladı ama Saraben bundan sonra öldü.
O zaman Savita’nın babası, ailenin Bhuj’a yerleşebilmesi ve Savita’nın eğitimine devam edebilmesi için Bhuj’da muhasebeci olarak işe girmeye karar verdi. Liseden 2018’de mezun olan ve 2021’de mezun olan Savita, geçtiğimiz günlerde özverisinden dolayı Kutch koleksiyoncusu tarafından onurlandırıldı.
“BEd’imin son yılındayım ve ayrıca UPSC’ye hazırlanıyorum. Sınavları geçip IAS memuru olmak ve kızlar için çalışmak istiyorum; toplumda eğitim” diye ekledi.