Jaipur: Baran ilçesinde, jeologların yaklaşık 150 milyon yıl önce bir göktaşı çarpması sonucu oluştuğunu söylediği 3 km çapındaki krater, ormancılık dairesi tarafından tabiatı koruma alanı olarak tescillendi.
3.808,84 hektara yayılan koruma ormanı artık Rajasthan’daki 22. CR olacak ve 1972 tarihli Yaban Hayatı Koruma Yasası (WPA) kapsamında korunacak ve 1990 tarihli Orman Koruma Yasası ve Eyalet Yaban Hayatı Kurulu tarafından izin alınması zorunlu hale getirilecek. (SBWL) ve bölgedeki herhangi bir geliştirme projesi için Ulusal Yaban Hayatı Kurulu (NBWL) onayı. CR’de turizm ve ilgili faaliyetler de düzenlenebilir.
DFO Deepak Gupta şunları söyledi: “Krater zaten bir Dünya Mirası Alanı ilan edildi. CR bildirildikten sonra, bölgeyi korumak ve Ramgarh kraterini uluslararası bir turizm merkezi haline getirmek için çaba gösterilecektir. Halihazırda dünyaca ünlü Ranthambore ve Kuno milli parklarının yakınındadır.”
Bir orman bekçisi, kraterin arazisindeki yoğun ormanın vahşi sakinlerinin bir leopar, vahşi kedi, sırtlan, kurt, firavun faresi, yarasa ve yaban domuzu olduğunu söyledi. Ayrıca Kasım ve Mart ayları arasında çok sayıda kış göçmen kuşunu kendine çekmektedir.
Ramgarh Krateri ilk olarak 1869’da Hindistan Jeoloji Araştırması tarafından keşfedildi. O zamandan beri, birkaç yerbilimci kraterin oluşum tarihini belirlemek için çalışmalar yürüttü.
Uzmanlar, kraterde göktaşı çarpması örneklerinin olduğunu iddia ediyor. 2018’de GSI ve INTACH’tan bir yerbilimci ekibi, kökenine dair kanıt toplamak için siteyi ziyaret etti. Kraterin büyük bir göktaşının düşmesiyle oluşmuş olabileceğini söylediler. Hindistan’da iki krater daha var: Maharashtra’daki Buldhana’daki Lonar Gölü ve Madhya Pradesh’teki Shivpuri’deki. Ramgarh Krateri’nin morfolojik özellikleri, Lonar Gölü’nünkinden daha belirgindir.