Rajkot: Kutch Bölgedeki elverişli ortam ve gelişen çiftçiler sayesinde ejder meyvesi üretim merkezi haline gelir. İlçede geçen yıl yaklaşık 2.000 ton ejder meyvesi üretilmiş ve bu sezon meyve için ekilen alan yaklaşık 500 hektardır. Meyve yerel olarak bilinir. kamala.
İlçedeki ekim alanı Gujarat’takinin yaklaşık %60’ı ve Hindistan’dakinin %20’si kadardır. Bahçecilik departmanına göre, ejder meyvesi için ekilen toplam alan 2018-2019’da yaklaşık 90 hektardı ve 2021-22’de 200 hektara çıktı. Bu meyvenin çiçeklenmesi Mayıs ayında başlar ve çiçeklenme döneminde meyve verir. muson son yağmur yağana kadar.
Bu meyvenin yetiştirilmesi, 2014 yılında bir çiftçi olan Vishal Gada’nın Sri Lanka’dan dikim malzemesini getirmesi ve Tayvanlı kırmızı çeşidi yetiştirmeye başlamasıyla Kutch’ta başladı. Bölgedeki diğer çiftçilere de bitkiler ve eğitimler verdi.
“Kutch’ta bu meyvenin ekim alanı yaklaşık 500 hektar. Üretimin yaklaşık %75’i Gujarat’ın dışına, Mumbai, Jaipur ve Delhi’ye gidiyor. Bu meyvenin artan üretimi, bu meyveyi ithal ederken bize para kazandırıyor” diyor.
Tarım ve Çiftçi Refahı Bakanlığı’nın yakın tarihli bir açıklamasına göre, Hindistan’a Kamalam ithalatı 2017’de 327 mt ile başladı ve 2019’da 9.162 mt’a yükseldi. Kentsel alanlarda talep arttıkça ithalat da artıyor. Hindistan ve yıllık ithalat miktarı 100 crore Rs’dir.
Kutch’ta bahçecilik bölümü müdür yardımcısı MS Parsaniya, “Kutch, Gujarat’ta Kamlam’ın en çok üretim yapan bölgesidir. Kutch ortamı bu meyveye elverişlidir. İlçedeki sıcaklık ve toprak nedeniyle bu meyvenin tatlı tadı çok fazladır. benzersiz hale gelmek
Buradaki çiftçiler ilerici ve büyük topraklara sahipler. Tüm bu nedenlerden dolayı Kutch, Kamalam’ın merkezi haline geliyor ve yakın gelecekte Vietnam ile rekabet edebilecek potansiyele sahip.”
Hindistan’da Kamalam’ın ekim alanı yaklaşık 3.000 hektardır ve meyve Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Maharashtra, Gujarat, Chhattisgarh, Odisha, Batı Bengal ve Andhra Pradesh gibi eyaletlerde yetiştirilmektedir. Ancak bu eyaletlerdeki üretim iç talebi karşılamaya yetmediğinden ithalat Tayland, Malezya, Vietnam ve Sri Lanka’dan yapılmaktadır.