Rajkot: Karantina koşulları hafifletildikten kısa bir süre sonra yaşanan kıtlık nedeniyle yaklaşık %500 artan konteyner kargosu, geçen yıl Mundra ve Kandla limanlarındaki Exim ticaretini olumsuz etkiledi. Ancak yavaş yavaş dengeleniyor ve Covid öncesi seviyelere doğru ilerliyor.
Karantina sırasında birçok konteyner, konteynerlerin en büyük üreticisi olan Çin’de mahsur kaldı ve bu da büyük bir kıtlığa ve yük trafiğinde artışa yol açtı. Karantinanın hafifletilmesi ve Çin’in talebi karşılayamaması, seçilen varış noktasında navlun maliyetlerini yüzde 400 ila 500 oranında artırmasının ardından dünya çapında bir kez daha güçlü talep gördü.
Konteynerler, soğutmalı, açık taraf, tank, havalandırmalı, araba taşıyıcıları ve daha birçok mal gibi farklı gereksinim biçimlerindeki her tür ihracatçıya uygun gemilere yüklenen büyük standart boyutlu kartonlardır.
Diğer sebep, ticaret eksikliği nedeniyle pandemik kilitlenme sırasında birçok gemi hurdaya çıkarıldığı için yüksek nakliye navlunuydu. Konteyner kargo, Exim ticaretinde dengesizliğe neden olan konteyner kıtlığı nedeniyle Hintli ihracatçılar için önemli bir endişe kaynağı olmuştur.
Nakliye şirketi uzmanlarına göre 2022-2023 yıllarında piyasaya yeni gemilerin girmesi nakliye navlununu da rahatlattı. Devasa bir gemide konteyner gönderen ve ihraç eden NVOCC’ye (gemi dışı işletimli ortak taşıyıcı) ek olarak, geminin kargosu düştüğünde kargo da düştü.
Bununla birlikte, konteynerlerin bulunabilirliğinin ana nedeni küresel durgunluktur.
2022 yılının Ekim ayında PIB tarafından açıklanan resmi verilere göre Hindistan’ın mal ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre ekside kaldı. Ekim 2022’de Hindistan’ın ihracatı, Ekim 2021’de 35,73 milyar dolar olan ihracatı 29,78 milyar doları buldu.
Navlun uzmanları, ihracatta Ekim ayında başlayan düşüşün halen devam ettiği görüşünde.
Ahmedabad’da Lider Gümrük Temsilcisi (CHA), Samir Şah “Araştırmama göre dünya ihracatı emtia ve sektörler için düştü. Başlıca ihracatçılar ve ithalatçılar 2023 için olumsuz tahmin veriyor. Kimya, mühendislik olsun her sektörde hacimler düştü. Denizcilik şirketleri şu anda aramaları bekliyor” arz-talep oranından dolayı konteyner fiyatı düştü.”
Uzmanlara göre 2021-22’de birçok ülke piyasalar açıldıktan kısa bir süre sonra panik ithalatı gerçekleştirdi, alıcılar zaten stoklarını aldı ve normal alım bile yapmıyor.
Pareş VasaniRajkot Engineering Industry başkanı, “Son iki çeyrekte otomobil parçaları ve diğer tüm mühendislik dallarında ihracat %15 ila 20 düştü.” dedi.
İhracat-ithalat için konteyner tedarik eden Kutch merkezli bir şirketin CEO’su Mithil Joshi, “Gemi navlunları neredeyse yüzde 50 düştü, bu da konteyner navlununu da etkiledi. Konteynerin yüksek fiyatı düştü ama hala Covid öncesi seviyeden yüzde 10 ila 15 daha yüksek.”
Gümrük komisyoncusu Nilay Choksi, “Küresel ticaret, birçok ülkede Covid kısıtlamalarından etkilendi ve dünya çapında ciddi bir konteyner kıtlığı yaşandı. Ancak, şimdi oranlar neredeyse covid öncesi seviyelere düştü. Oranlardaki değişiklik ve dalgalanmalar çeşitli hammadde fiyatlarını da etkiledi.”
Choksi, limanların şu anda konteyner ücreti ödediği durumlar olduğunu da sözlerine ekledi. “Singapur ve Şangay limanlarında konteyner sıkıntısı var ve oraya daha fazla konteyner gönderirsek bunun bedelini ödemeye hazırlar.”
(Ahmedabad’daki Parag Dave’in katkısıyla)