Rajkot: Çığır açan bir buluş olduğu iddia edilen Bhavnagar merkezli Merkezi Tuz ve Deniz Kimyasalları Araştırma Enstitüsü (CSMCRI), geleceğin yeşil yakıtı olarak lanse edilen yeşil hidrojenin üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltması beklenen bir zar teknolojisi geliştirdi.
Enstitü bu membran için uluslararası bir patent aldı ve teknolojiyi Gujarat’taki bir şirkete devretti.
Bilim adamları, elektroliz işleminin elektrik üretmek için hidrojen ve oksijeni sudan ayırdığını söyledi. Şu anda yeşil hidrojen üretimi yapan şirketler, piyasada ‘Nafion’ markasıyla bulunan ve bir Japon şirketi tarafından pazarlanan ‘perflorlanmış sülfonik asit polimer membranı’ kullanıyor. Tüm firmalar bu membranı ithal etmektedir.
“Bu buluş, hidrojen enerjisi üretiminin maliyetini önemli ölçüde azaltacaktır. Kaba bir tahminle, geliştirdiğimiz membranın metrekaresi 3.000 Rs, ithal membranın metrekaresi ise 50.000 Rs civarında. Bu süreçte yaklaşık 50 ila 75 metrekare membran kullanılıyor, bu nedenle bu, üretim maliyetlerinden büyük ölçüde tasarruf edilmesine yardımcı olacak” dedi. Vinod K ShahiCSMCRI’de baş bilim adamı.
Shahi ve ekibi, bu doğal zarı ONGC Energy Center Trust’ın araştırma fonuyla geliştirdi.
2019 yılında ABD, Avrupa, Japonya, İngiltere, Fransa, Çin gibi ülkelerde uluslararası patent başvurusunda bulundular. Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) buluş sahibinin aynı anda birkaç ülkede patent koruması elde etmesine olanak sağlayan patent.
CSMCRI yetkilileri, bu teknolojiyi 2.05 Rs karşılığında GFCL Solar ve Green Hydrogen Products Ltd’ye transfer ettiklerini söyledi. “Bu doğal zar, hidrojen üretimi, yakıt hücreleri ve enerji depolama pilleri için kullanışlıdır. Shahi, “Hidrojen Misyonu” hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım olacak” dedi.
Kaynaklara göre, Hindistan’daki mevcut yeşil hidrojen maliyeti kg başına 320 ila 350 Rs arasında ve bu membran teknolojisinin kullanılmasının fiyatı yarıya indirmesi bekleniyor.
Sanayi Bakanı Balwantsinh Rajput, Gandhinagar’da kısa süre önce düzenlenen G20 açılış toplantısında yaptığı açıklamada, Gujarat’ın önümüzdeki 10-12 yıl içinde yılda 8 milyon ton (MPTA) yeşil hidrojen üretim kapasitesi kurma hedefi koyduğunu söyledi.
“Gübre, çelik, kimyasallar ve petrol gibi enerji yoğun endüstrilerin yeşil üretiminin gelişimini artırmaya yardımcı olacak” dedi.